Olika typer av snickeri

Snickeri är ett av de äldsta yrkena och är idag fortfarande eftertraktat inom byggbranschen. Det finns så många olika typer av snickeri vilket innebär att det finns massor av karriärmöjligheter för individer att växa och specialisera sig inom ett visst område inom snickeri som är av intresse – info om snickare. Inom alla snickeri inriktningar måste en snickare vara bekväm med att använda en rad hand- och elverktyg och de måste hålla sig organiserade för att säkerställa att de har all utrustning de behöver med sig under dagen för det specifika jobbet de ska utföra. De olika snickeri inriktningarna skiljer sig åt och det ska vi titta närmare på. Läs vidare nedan för att ta del av dem.

Grovsnickeri

En grovsnickare är inte bara proffs på att bygga träkonstruktioner, utan de arbetar även med andra byggmaterial som stål, betong Snickare - Hantverkareoch sten. Deras jobb innefattas vanligtvis också av att noggrant studera ritningar för att förstå dimensionerna på strukturen och sedan mäta, skära och montera ramarna och stöden. Ett bjälklags arbete kan också utföras av en grovsnickare vilket innebär att installera golvbjälkar, horisontella brädor som är anslutna till ramkonstruktioner. Huvudfokuset för grovsnickeri bygger på strukturell integritet och hållbarhet.

Finsnickeri

En finsnickare hos snickarfirma i spånga är också känd som en “finisher” eftersom de vanligtvis slutför jobbet genom att lägga sista handen på hantverket. De ansvarar dels för installation och reparationer av lister på dörrar, fönster, golvlister och skapandet av designade prydnadsföremål.

Möbelsnickeri

En möbelsnickares plikt har förändrats under åren. Tidigare skulle de ha ansvarat för att skapa möbler för hem och arbetsplatser men sedan industridesignens uppfinning är detta inte längre av stor skala. Idag erbjuder möbelsnickare en skräddarsydd affärsidé. Exempelvis kan en kund komma att begära ett skräddarsytt föremål eller projekt och möbelsnickaren kommer att ta mått, tillhandahålla ritningar för att visualisera hela projektet och föreslå olika material som kan användas till föremålet eller projektet.

Båtsnickeri

Med en antydan på namnet använder båtsnickare ritningar för att bygga och reparera båtar. Att vara i denna specialiserade arbetsroll erbjuder möjligheter att arbeta på kryssningsfartyg, örlogsfartyg eller industriella båtar. En båtsnickare kommer att resa ramar, montera strukturer och reparera dem för båtar av olika slag. Materialen som används i denna industri skiljer sig något från normen, de inkluderas av glasfiber, trä och aluminium.

Byggnadssnickeri

Byggnadssnickare är vanligtvis de första hantverkaren på byggarbetsplatsen eftersom det är deras ansvar att bygga strukturen av väggar, golv och tak. De kommer att arbeta med en variation av material från timmer, plåt, komposit virke med flera. I början av ett projekt innan ett ramverk har färdigställts så kan en byggnadssnickare komma att påverkas av dåligt väder. När ramverket har färdigställts utvändigt fortsätter jobbet invändigt med att resa ramar för innerväggar och dylikt.