Vad kan du bestämma vid en köksrenovering?

För många är badrummet det allra viktigaste rummet i bostaden – https://badrumsrenoveringstockholmslän.se. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att just köket länge kallats för hemmets hjärta. Förr var det här man samlades, åt mat, och umgicks. Men i takt med att ett kök används slits det också, även om man valt hållbara alternativ vid byggnationen. Då kan det vara dags för en renovering. Men hur mycket kan den som bor i bostaden egentligen bestämma under köksrenoveringen?

Köksrenovering i hyresrätt

Om man bor i hyresrätt har man i regel inte så mycket att säga till om när köket ska renoveras. Man behöver å andra sidan inte heller betala för renoveringen. Beroende på hur många lägenheter det är, eller om man hyr en villa kan det dock finnas vissa möjligheter att komma med förslag inför renoveringen men det är helt upp till hyresvärden att bestämma.

Färg på luckor

I flera fall kan man som hyresgäst få vara med och bestämma vilken färg man vill ha på lådfronter och köksluckor. Ofta har hyresvärden ett visst antal färger att välja mellan, som inte sticker ut allt för mycket. Man får nämligen inte ha kulörer som är extrema eftersom det alltid finns risk att hyresgästen väljer att flytta senare. Om man trots allt väljer en mer extrem färg, och en ny hyresgäst inte gillar kulören när man ska flytta kan man bli skyldig att återställa köket till neutrala färger.

Renovering av kök i egen villa

När man har en egen villa kan man renovera helt efter de egna önskemålen, om inte budgeten sätter stopp vill säga.

Ytskikt

Vid en köksrenovering kan man ofta också tapetsera om eller byta ytskikt på väggar samt golv i köket. Det kan vara extra roligt att välja en tapet man tycker extra mycket om, andra väljer att kakla bakom diskbänken och någon vill ha laminatgolv i köket.

Välj din inredning

Det blir också betydligt lättare att anpassa sin köksinredning efter vad man själv tycker. Vissa föredrar att ha lådor istället för skåp, någon vill ha ett stort skafferi och ibland kan det vara snyggast med öppna hyllor. När du renoverar ditt eget kök, i ditt eget hus får du allt precis så som du vill ha det.

Vilka vitvaror vill du ha?

I en hyresrätt kan du inte bestämma mycket kring vitvarorna. Där får du i regel samma vitvaror som alla andra lägenheter, eller så återmonteras de gamla maskinerna om de fungerar. I ett eget hus kan du välja vilken spis du vill ha, hur stor frys du behöver och vilka märken du föredrar vid renovering i badrum i huddinge.